Roemenië

Project ROE 2: Stichting Pacea Domnului - vanaf 2015

De stichting Pacea Domnului (vrede van de Heer) helpt op basis van het evangelie van Jezus Christus o.a. kansarme gezinnen, kinderen en ouderen in Roemenië. De hulp bestaat uit het verstrekken van kleding, matrassen, voedsel e.d.

Werkwijze: De organisatie bestaat uit vrijwilligers uit de regio van Asten/Someren. Men verzameld hele basale zaken zoals kleding, bedden, rolstoelen, serviesgoed. Deze spullen worden in Nederland al gesorteerd en ingepakt. De oprichters Jozef en Chistina brengen de spullen met de vrachtwagen naar een centrale plaats in Roemenië. Van daaruit wordt met vrijwilligers van de streek met kleine busjes de spullen weer verdeeld. Doordat men al 12 ½ jaar in Roemenië komt zijn er veel contacten. Deze manier van werken houdt de lijnen kort en komt de hulp in de vorm van spullen op de plaats waar het nodig is.

Een Aarde schenkt kleding, dekens, serviesgoed e.d. aan deze stichting. Een Aarde betaalt bovendien jaarlijks op aanvraag van Christine en Jozef Jacobs de transportkosten en ook krijgen ze van Een Aarde een som geld om daar eten te kopen voor de allerarmste.

Foto's goederentransport maart 2020

Foto's goederentransport oktober 2019

Foto's goederentransport juli 2019

Foto's goederentransport oktober 2018

Foto's goederentransport maart 2018

Foto's bezoek aan Roemenië februari 2017Project ROE 3: Stichting Caritas Catolica Oradea / kapelaan Harold van Overbeek - vanaf 2016

Sinds 2000 is kapelaan Harold van Overbeek nauw verbonden met de stichting: “Caritas Catolica Oradea” in Roemenië. Deze charitatieve, non-profit organisatie is in 1990 opgericht en zet zich in voor bejaarden, gehandicapten, wezen en kansarmen in het noordwesten van Roemenië. De activiteiten worden uitgevoerd in verschillende hulpprojecten, zoals bijvoorbeeld: sociale voedselvoorziening, bejaardentehuizen, thuiszorgcentra, poliklinieken, een caritas-apotheek, een bureau voor het verdelen van hulpgoederen, een internaat voor studenten, opvang van straatkinderen. 
Veel organisaties in binnen- en buitenland ondersteunen de activiteiten van “Caritas Catholica Oradea” door het sturen van transporten met diverse hulpgoederen in de vorm van verpleegmaterialen, kleding, voedingsmiddelen, medicijnen, medische apparatuur, hulpmiddelen voor minder validen e.d. De katholieke organisatie werkt samen met diverse geloofsgemeenschappen, met name de Reformatorische kerk.

In 2016 heeft Een Aarde een bedrag van 2200 euro geschonken aan het bejaardenhuis “Sint Martinus” in Oradea om daarmee een nieuwe Miele bedrijfswasmachine aan te schaffen. De noodzaak was groot omdat de oude wasmachine het begeven had en daardoor de hygiëne van de bewoners in gevaar kwam.

In dezelfde stad Oradea is ook het “Sint Jozefcentrum” gevestigd. Dit gebouw wordt sinds enkele jaren door “Caritas Catolica Oradea” gerenoveerd om er verschillende caritatieve onderdelen in onder te brengen: een polikliniek, tandheelkundige praktijk, vrijwilligers-bureau en administratie. Ook zal er in de toekomst op de eerste verdieping een dagopvang voor bejaarden worden gerealiseerd. Vanuit dit centrum, met zijn centrale ligging, wordt tevens ambulante gezondheidszorg geboden aan de hulpbehoevenden in de omgeving. 
In 2017 heeft “Een Aarde” met een bijdrage van 2000 euro ervoor gezorgd dat de binnenhof van het centrum kan worden afgesloten met een nieuwe toegangspoort. Hierdoor kunnen dienstauto’s van het centrum veilig binnen de omheining staan en kan de binnenhof tevens een veilige plek worden om zitjes voor (demente) bejaarden te creëren. Ook heeft “Een Aarde” in 2017 eenmalig 4000 euro geschonken aan de zogenaamde “sociaalkeuken” van Oradea. Met dat bedrag worden maaltijden verzorgd voor de allerarmsten in dat gebied.

In 2018 heeft “Een Aarde” 10.000 euro geschonken aan Caritas Catolica Oradea als bijdrage voor de bouw van een Multifunctioneel Sociaal Centrum.

In 2019 heeft “Een Aarde” 5500 euro geschonken aan Carita Catolica Oradea voor de aanschaf van een professionele bakoven ten behoeve van de Sociale Keuken in Marghita.