Tanzania

Project TA 2: Brothers of Jesus the good Sheperd / Father Moses - vanaf 2006

Father Moses Mbwambo is een Tanzaniaanse priester broeder van de congregatie The Brothers of Jesus the Good Shepherd uit de Kilimanjaro regio in Tanzania. De congregatie is opgericht in 1995 en verleent niet alleen spirituele en catechetische zorg, maar richt zich vooral ook op sociale diensten. Ze gaan van huis tot huis, gaan in gesprek met mensen en verlenen pastorale zorg, geven spirituele en morele steun en hoop aan de arme bevolking in dit gebied. Veel activiteiten vinden plaats in nauwe samenwerking met de lokale bevolking, ongeacht of ze christen zijn of niet. “To be people with the people” staat bij de Brothers hoog in het vaandel.
In Chanjale heeft fr. Moses een groot complex tot stand gebracht met een middelbare school voor jongens met een internaat, en een beroepstrainingscentrum dat vooral gericht is op het geven van (nieuwe) beroepskansen voor verslaafden, straatrovers en andere achtergestelde jongeren. Het complex is zelfvoorzienend met grote groentetuinen, biogasinstallaties en plannen voor zonnepanelen.
Father Moses probeert de trek naar de stad (waar de ellende nog groter is) te stoppen door de mogelijkheden in de dorpen te vergroten door goed en praktisch onderwijs, voorlichting aan volwassenen over kleinschalige landbouw en handel, veilig en spaarzaam koken, hygiëne en AIDS.
Verder runt hij een klein weeshuis voor Aidswezen, een dokterspost, regelt sponsoring van schoolgeld voor meisjes, ondersteunt een vrouwengroep in het opzetten van een handel in zelf gevlochten manden en nog veel meer. Hij is een ware spin in het web voor initiatieven van mensen die zelf zich uit uitzichtloze situaties willen oprichten.