Indonesië

Project INDO 1: Zusters Franciscanessen van de H.Anthonius Asten /Zr Angela Meulendijks - vanaf 1992

De Missiezusters Franciscanessen van de H. Antonius van Padua hebben vanuit het moederhuis in Asten, aan de Wilhelminastraat, een breed scala aan missielanden bediend. Één daarvan was Indonesië, waar o.a. de van oorsprong Astense zusters Christiana Vissers en Imelda van Seggelen gewerkt hebben. Zij hebben op het eiland Kalimantan, 800 km de binnenlanden in, een missiepost gesticht en zich vooral gericht op de Dayaks, een achtergestelde bevolkingsgroep. Met name hebben de Missiezusters zich ten doel gesteld de vrouwen te vormen en te onderrichten in hygiëne, babyverzorging, koken en naaien. Zij gingen ook de kampongs in om de vrouwen praktische lessen te geven. Vervolgens hebben de zusters een hogere huishoudschool opgericht om aan dit ideaal trouw te blijven, de leerkrachten zijn vaak oud-leerlingen waarvan de zusters de universitaire opleiding (op Java) bekostigen.
De Missiezusters zijn zowat vanaf de start van Werkgroep Een Aarde door hen ondersteund: zo draagt Een Aarde middels een studiefonds de jaarlijkse kosten voor een vijftal studenten aan de hogere huishoudschool. Bovendien heeft Een Aarde bijdragen geleverd aan een drinkwatervoorziening bij een internaat voor ongeveer 70 Dayakmeisjes, in Putussibau, en aan de kosten van een grondige renovatie van het bijbehorende slaapgebouw. 
De Astense Missiezusters zijn niet meer werkzaam in Indonesie (de laatste zuster, Angela Meulendijks, is in 2010 teruggekeerd naar het moederhuis in Asten). Maar de inmiddels ontstane ruime, jonge aanwas van inlandse zusters heeft geleid tot een zelfstandige congregatie van Franciscanessen en zij zetten de werken voort. Een Aarde continueert natuurlijk van harte de ondersteuning.Project INDO 3: Stichting Kita Juga - vanaf 2012

KITA JUGA betekent WIJ OOK. Met de woorden Kita Juga willen mensen met een lichamelijke en/of geestelijke handicap of beperking aangeven dat zij OOK willen leren, OOK willen werken, OOK willen bijdragen aan de maatschappij en dat zij OOK een kans willen op liefde en geluk. Kortom: WIJ OOK! 
In 2007 is in Nederland de Stichting Kita Juga opgericht. Rosalien Rutten is in Flores de stuwende kracht achter deze Stichting. Zij werkte van 2003-2006 als fysiotherapeute en voorlichter/trainer gehandicaptenzorg voor VSO (Voluntary Service Overseas) op Flores, Sumba en Timor. Haar ervaring heeft haar geleerd dat er sterke behoefte is aan meer informatie en voorlichting over oorzaken, preventie, behandelmogelijkheden, rechten en toekomstmogelijkheden van mensen met een handicap. Sinds 2007 werkt ze freelance voor de projecten in Labuanbajo. Stichting Kita Juga richt zich op de kwaliteiten, de kennis en het zelfvertrouwen van de mensen met een handicap in het district (West) Manggarai op het Indonesische eiland Flores. 

Stichting Kita Juga ondersteunt activiteiten van twee projecten in Labuanbajo, Flores (Indonesië).
Deze projecten (inmiddels zelfstandige organisaties) zijn:
  1. Een Massage Trainingscentrum waar mensen met een handicap (M/V) als professioneel masseur/trainer werken en waar zij andere jongeren met een handicap training geven in Full Body Massage, Reflexology en andere massagetechnieken.
  2. Een veldwerkproject waar mensen met een handicap/beperking de dorpen bezoeken om andere mensen met een handicap therapie/adviezen te geven en indien nodig verwijzen voor operatie of scholing. Ook verzorgen de veldwerkers theatervoordrachten en rollenspellen over gehandicaptenzorg en preventie van handicaps. 

Breng ook eens een bezoek aan de website van deze stichting.