Peru

Project PE 2: Stichting Por Eso / Jolanda Buets - vanaf 2003

Stichting Por Eso! (Daarom!) heeft een duidelijk doel: gezonde voeding voor de armste families in de Peruaanse Andes. Ouders en kinderen die zonder hulp alleen maar aardappel eten, simpelweg omdat weinig anders zich op grote hoogte laat verbouwen en wat feitelijk tot ondervoeding leidt.
Por Eso!, opgericht door Jolanda Buets en Simone Heemskerk, helpt de allerarmsten in de Peruaanse Andes om uiteindelijk de zelfredzaamheid te vergroten en kwaliteit van leven te verbeteren.
Hoe:
Jolanda en Simone bouwen samen met de lokale bevolking groentekassen, leggen moestuinen aan en geven les in biologische tuinbouw op school en aan de ouders. Zodat ook daar voortaan groenten op het menu staan. Zij gaan voor de lange termijn. Met de school en de ouders gaan zij altijd een commitment aan voor 5 jaar. Verder werken zij met eenvoudige maar duurzame materialen en methoden zodat ouders en kinderen later - wanneer zij voldoende kennis hebben opgedaan - de groentekas en moestuin ook thuis kunnen aanleggen. Por Eso! boekt zeer goede resultaten.
In de 7 dorpen waar Por Eso! werkt, worden o.a. kool, sla, tomaten, paprika, komkommers, wortelen, maïs, boontjes, spinazie en bieten verbouwd. De oogst is op de eerste plaats voor de lunch van de kinderen op school. Moeders bereiden dit in de schoolkeuken (door Por Eso! meestal opgeknapt). Wat over is mag mee naar huis. Hun leraren geven wekelijks les aan ouders en kinderen. Ze bereiken 750 families en 300 schoolkinderen.
Vanaf 2003 wordt Por Eso! ondersteund door Een Aarde en is er veel uitwisseling met Jolanda en Simone.
Bekijk onderstaande videoclip of neem een kijkje op hun website als je vrolijk en blij wilt worden!