Kenia

 

Project KE 5: WESCODEHEP - THE SISTERS OF MARY OF KAKAMEGA / Mariet Martens-Haenraets en Anny Lenders - Haenraets - vanaf 2015

The Sisters of Mary of Kakamega is een door de zusters Ursulinen (Nederland) en de missionarissen van Mill Hill (Engeland) in 1934 opgerichte Afrikaanse kloosterorde. De zusters zetten zich in voor de allerarmsten in de Keniaanse samenleving, waarbij ze zich vooral richten op de ontwikkeling van vrouwen en meisjes. Ze zijn werkzaam op het gebied van onderwijs/educatie, gezondheidszorg, voorlichting en bevordering van zelfredzaamheid van vrouwen. Ze vallen onder en werken samen met de door de Keniaanse regering officieel geregistreerde NGO WESCODEHEP met als hardwerkende contactpersoon ginds zuster Imelda Kulundu. 
Anny en Mariet helpen de zusters al enkele jaren actief met het realiseren van o.m. onderwijs- en gezondheidszorgprojecten in het zuidwesten van Kenia. Een Aarde helpt ze daar geweldig bij met financiële steun. In de afgelopen jaren zijn met hulp van Een Aarde computers en andere schoolmaterialen gekocht en met de bouw van twee sanitaire units (toiletten en douches) zijn de hygiënische omstandigheden op een Primary School in Musoli en een school voor middelbaar beroepsonderwijs in Mumias sterk verbeterd. Voor de toekomst staan hulpprogramma’s voor het dorp Chebukaka op het programma. 



Project KE 8: PRR Zusters in Kenia (Dochters van onze Koningin van de Heilige Rozenkrans) - vanaf 2014

Orde gesticht in Lebao, het eiland Flores in Indonesië, door Aartsbisschop Gabriel Manek SVD op 15 augustus 1958. 
In 1998 zijn we in Kenia onze missie begonnen met sociale zorg, gezondheidszorg, parochie-activiteiten en educatie. Op dit moment hebben we vijf jonge zusters die 2-3 jaren in het religieuze leven zijn, en 17 oudere zusters die afhankelijk van hun opleiding, kennis en vaardigheden werkzaam zijn in verschillende disciplines. Wij werken nauw samen met de CMM Broeders en het Ambachtelijk Opleidingscentrum betreffende HIV/Aids bestrijding en voorlichting voor mannen en vrouwen.
Twee zusters werken in projecten voor goede educatie op basis– en middelbare scholen. Afhankelijk van giften die we ontvangen helpen we kinderen om de middelbare school te volgen door het geven van vergoedingen voor lesboeken, onderdak en uniformen.
We organiseren studiebijeenkomsten, workshops en trainingen voor de zusters om zich verder te ontwikkelen en kennis te delen met andere zusters. 
In ons apostolaat hebben we twee kleine klinieken waar we Eerste Hulp kunnen verlenen.
In het bisdom van Eldoret gebruiken we twee kleine huisjes als kleuterschool voor kinderen van 3 tot 5 jaar. We hopen ooit nog eens een kleine school te kunnen bouwen om het onderwijs uit te breiden en er is grote behoefte aan een ondergrondse watertank om het regenwater op te vangen.

De laatste donatie van het MOV en pastoor van der Steen uit Heusden hebben we gebruikt om een buitenkeuken te maken, daar we brandhout of houtskool gebruiken om te koken.
Het geld van de stichting Een Aarde wordt besteed aan de bouw van een eenvoudige apotheek in Ogembo en voor basismedicijnen.



Project KE 9: Stichting Samen Succes / Henny Stege en Kees de Meij - vanaf 2018

"Samen Succes" ondersteunt scholen in arme streken in de Riftvallei in Kenia.
We werken op kleine schaal, ter plekke, en geven zo praktisch mogelijk hulp. We bieden financiële ondersteuning bij de bouw van een klaslokaal, een slaapgebouw of de inrichting van een school en verstrekken leermiddelen. Daarmee zijn scholen beter in staat hun onderwijstaken uit te voeren. Deze investeringen helpen ons bij een ander doel: het terugdringen van meisjesbesnijdenis via het geven van voorlichting en het verbeteren van mogelijkheden voor gezinsplanning. Een lokaal team organiseert dit op verzoek van scholen en gezondheidsposten. Ook geven we beurzen aan talentvolle leerlingen die door willen leren, maar daar de financiële middelen niet voor hebben vanwege een vaak schrijnende thuissituatie. Door te studeren versterken jonge vrouwen hun maatschappelijke positie en zij ontvangen meer respect uit hun gemeenschap. We helpen bovendien talentvolle hardlopers en hardloopsters om een carrière op school te combineren met een carrière in de atletiek.
Samen Succes is ontstaan uit vriendschap tussen twee hardlopers: de Keniaanse Sammy Rongo Olengura en Piet de Peuter en is sinds 2001 werkzaam in Kenia. Bij onze activiteiten zijn de rollen duidelijk: het initiatief ligt bij lokale mensen, wij faciliteren hen.

Voor meer informatie, klik op onderstaande button

 

Project KE 10: Project Macheo in Madaraka Kenia / Liesbeth van der Laak-van Kessel - vanaf 2023

Macheo's missie is het beschermen en 'empoweren' van kwetsbare Keniaanse kinderen en hun families om een kansrijke toekomst te realiseren.
Kenia heeft een ontzettend groot aantal tienerzwangerschappen: één op de vijf meisjes tussen de 15 en 19 zijn al moeder of zijn zwanger van hun eerste kind. Het grootste deel van die zwangerschappen zijn niet gepland. De zwangerschap legt een enorme druk op de moeder en op het bredere gezin. Er is veel schaamte en er zijn vaak niet genoeg middelen om deze baby “erbij” op te voeden. De oorzaak van deze zwangerschappen is complex: aan de ene kant hebben armoede en verwaarlozing een grote invloed, en dit wordt verder versterkt door onvoldoende financiering voor seksuele voorlichting en reproductieve gezondheidszorg. Het verminderen van tienerzwangerschappen wordt bemoeilijkt door COVID-19. We hebben gezien dat corona de hoeveelheid tienerzwangerschappen drastisch heeft vermeerderd: sommige rapportages geven zelfs aan dat er een stijging is van 40%. Het leven van een tienermoeder is emotioneel zwaar. Er zijn veel stigma’s die opgelegd worden door ouders, leeftijdsgenootjes en de bredere community. De tienermoeders schamen zich voor hun situatie, dat aangemerkt wordt als onbehoorlijk. Ouders vinden het vaak gênant, waardoor de tieners geen fatsoenlijke steun krijgen in deze lastige periode. Hierdoor hebben zowel de tieners als de (toekomstige) baby slechtere mentale en fysieke gezondheid. Ook krijgen de tieners geen hulp bij het ontwikkelen van opvoedvaardigheden, en zijn hun opvoedcapaciteiten daardoor vaak beperkt. Daarom zetten wij het belang van tienermoeders voorop, zodat zij hulp krijgen bij het maken van gezonde keuzes tijdens de zwangerschap en de baby daardoor betere kansen krijgt om gezond ter wereld te komen. De tienermoeders krijgen met behulp van deze interventie een steunend netwerk, en ze kunnen werken aan hun eigen zelfredzaamheid door het afmaken van school, training of het opzetten van een eigen bedrijfje. We gaan langs bij de moeder en onderzoeken wat de moeder nodig heeft en brengen ook in kaart wat haar krachten en talenten zijn, waar ze op verder kan bouwen. We kijken onder andere naar vaardigheden, aanwezige attributen en items, wensen, aanwezige familie of steun vanuit de gemeenschap. Macheo en de (toekomstige) moeder werken samen aan een plan dat ervoor zorgt dat ze weer op eigen benen kan gaan staan en dat het kindje een goede start krijgt. Gebaseerd op dit plan, worden mogelijke interventies uitgezet uit onze gereedschapskist, of wordt doorverwezen naar een andere organisatie die de hulp kan leveren. De mogelijkheden zijn onder andere:

  • Steun op het gebied van gezondheid en voeding
  • Het verzorgen van toegang tot prenatale zorg en inschrijving voor verzekeringen (National Hospital Insurance Fund) via het Linda Mama programma
  • Uitleg over effectief opvoeden, waaronder het bespreken van het belang van borstvoeding en gezonde voeding (met praktische opties binnen een beperkt budget)
  • Postnatale steun die ervoor zorgt dat moeder en kind een goede hechting krijgen en dat er goede opvoedvaardigheden worden aangeleerd
  • Counseling voor trauma’s of andere problemen omtrent mentale gezondheid · Familieberaad en mediation om deze moeders een steunend netwerk te bieden (waar dat er nog niet is)
  • Het teruggeleiden van de tienermoeder in onderwijs, training, of helpen bij het opstarten van een eigen bedrijfje, met ook het regelen van oppas voor de baby
  • Voorkomen van volgende ongewenste zwangerschap door het gesprek aan te gaan over familieplanning en voorlichting binnen de gemeenschap Julia Waithera geeft leiding aan de medewerkers in deze interventie. Zij is een doorgewinterde sociaal werker die de tienermoeders door haar gespreksvoering weet te raken en te motiveren om hun leven weer op de rit te krijgen. Een krachtpatser van een vrouw met een groot netwerk en een nog groter hart. Zij zorgt ervoor dat binnen Macheo de juiste lijnen worden uitgezet om hulp te organiseren voor deze moeders, onderhoudt

Belangrijk is contact met andere organisaties en de lokale gemeenschap, die mensen naar ons doorsturen die hulp nodig hebben.

Duurzaamheid staat hoog in ons vaandel en ook transparantie in verantwoording afleggen. We rapporteren drie keer per jaar.

Een Aarde steunt dit project.

Macheo Report Reintegrated Children Liesbeth Van Der Laak
PDF – 1.003,7 KB