Kenia

Project KE 5: WESCODEHEP - THE SISTERS OF MARY OF KAKAMEGA / Mariet Martens-Haenraets en Anny Lenders - Haenraets - vanaf 2015

The Sisters of Mary of Kakamega is een door de zusters Ursulinen (Nederland) en de missionarissen van Mill Hill (Engeland) in 1934 opgerichte Afrikaanse kloosterorde. De zusters zetten zich in voor de allerarmsten in de Keniaanse samenleving, waarbij ze zich vooral richten op de ontwikkeling van vrouwen en meisjes. Ze zijn werkzaam op het gebied van onderwijs/educatie, gezondheidszorg, voorlichting en bevordering van zelfredzaamheid van vrouwen. Ze vallen onder en werken samen met de door de Keniaanse regering officieel geregistreerde NGO WESCODEHEP met als hardwerkende contactpersoon ginds zuster Imelda Kulundu. 
Anny en Mariet helpen de zusters al enkele jaren actief met het realiseren van o.m. onderwijs- en gezondheidszorgprojecten in het zuidwesten van Kenia. Een Aarde helpt ze daar geweldig bij met financiële steun. In de afgelopen jaren zijn met hulp van Een Aarde computers en andere schoolmaterialen gekocht en met de bouw van twee sanitaire units (toiletten en douches) zijn de hygiënische omstandigheden op een Primary School in Musoli en een school voor middelbaar beroepsonderwijs in Mumias sterk verbeterd. Voor de toekomst staan hulpprogramma’s voor het dorp Chebukaka op het programma. Project KE 8: PRR Zusters in Kenia (Dochters van onze Koningin van de Heilige Rozenkrans) - vanaf 2014

Orde gesticht in Lebao, het eiland Flores in Indonesië, door Aartsbisschop Gabriel Manek SVD op 15 augustus 1958. 
In 1998 zijn we in Kenia onze missie begonnen met sociale zorg, gezondheidszorg, parochie-activiteiten en educatie. Op dit moment hebben we vijf jonge zusters die 2-3 jaren in het religieuze leven zijn, en 17 oudere zusters die afhankelijk van hun opleiding, kennis en vaardigheden werkzaam zijn in verschillende disciplines. Wij werken nauw samen met de CMM Broeders en het Ambachtelijk Opleidingscentrum betreffende HIV/Aids bestrijding en voorlichting voor mannen en vrouwen.
Twee zusters werken in projecten voor goede educatie op basis– en middelbare scholen. Afhankelijk van giften die we ontvangen helpen we kinderen om de middelbare school te volgen door het geven van vergoedingen voor lesboeken, onderdak en uniformen.
We organiseren studiebijeenkomsten, workshops en trainingen voor de zusters om zich verder te ontwikkelen en kennis te delen met andere zusters. 
In ons apostolaat hebben we twee kleine klinieken waar we Eerste Hulp kunnen verlenen.
In het bisdom van Eldoret gebruiken we twee kleine huisjes als kleuterschool voor kinderen van 3 tot 5 jaar. We hopen ooit nog eens een kleine school te kunnen bouwen om het onderwijs uit te breiden en er is grote behoefte aan een ondergrondse watertank om het regenwater op te vangen.

De laatste donatie van het MOV en pastoor van der Steen uit Heusden hebben we gebruikt om een buitenkeuken te maken, daar we brandhout of houtskool gebruiken om te koken.
Het geld van de stichting Een Aarde wordt besteed aan de bouw van een eenvoudige apotheek in Ogembo en voor basismedicijnen.Project KE 9: Stichting Samen Succes / Henny Stege en Kees de Meij - vanaf 2018

"Samen Succes" ondersteunt scholen in arme streken in de Riftvallei in Kenia.
We werken op kleine schaal, ter plekke, en geven zo praktisch mogelijk hulp. We bieden financiële ondersteuning bij de bouw van een klaslokaal, een slaapgebouw of de inrichting van een school en verstrekken leermiddelen. Daarmee zijn scholen beter in staat hun onderwijstaken uit te voeren. Deze investeringen helpen ons bij een ander doel: het terugdringen van meisjesbesnijdenis via het geven van voorlichting en het verbeteren van mogelijkheden voor gezinsplanning. Een lokaal team organiseert dit op verzoek van scholen en gezondheidsposten. Ook geven we beurzen aan talentvolle leerlingen die door willen leren, maar daar de financiële middelen niet voor hebben vanwege een vaak schrijnende thuissituatie. Door te studeren versterken jonge vrouwen hun maatschappelijke positie en zij ontvangen meer respect uit hun gemeenschap. We helpen bovendien talentvolle hardlopers en hardloopsters om een carrière op school te combineren met een carrière in de atletiek.
Samen Succes is ontstaan uit vriendschap tussen twee hardlopers: de Keniaanse Sammy Rongo Olengura en Piet de Peuter en is sinds 2001 werkzaam in Kenia. Bij onze activiteiten zijn de rollen duidelijk: het initiatief ligt bij lokale mensen, wij faciliteren hen.

Voor meer informatie, klik op onderstaande button