April 2020

 

30 april 2020. Nieuwsbrief van Rinske Stege (Zuid-Afrika, project ZA 7)

 

30 april 2020, Nieuwsbrief van Angelique van Hoof (Nepal, project NEP 5)

Namasté donateurs en geïnteresseerden,

Hopelijk bereikt deze nieuwsbrief u in goede gezondheid. De wereld heeft op dit moment te maken met een uitzonderlijke situatie en de nieuwsberichten zijn niet altijd even positief.  Daarom goed nieuws: Het bedrag van € 20.000,- voor onze nieuwe ambulance is binnen dankzij heel veel donaties van velen van u.
Twee krantenberichten in Het weekblad van Deurne droegen ook bij aan het verwezenlijken van ons doel. Toen ik Raj belde me het goede nieuws kon hij nauwelijks bevatten dat wij Nederlanders en Belgen in tien weken tijd dit enorme bedrag bij elkaar gebracht hadden. Een droom gaat in vervulling. Een goede ambulance voor het Chitwan District waar dokter Raj méér dan twintig dorpen van medische hulp voorziet. Raj heeft de aanvraag in gang gezet na de eerste overboeking eind januari, maar door de huidige omstandigheden zijn alle overheidskantoren en bedrijven zowel in India als in Nepal gesloten. Zodra de situatie verbeterd zal hij de onderhandelingen en aanvragen hervatten en zal ik u op de hoogte stellen via een nieuwsbrief.

Veel vragen over Nepal
Afgelopen weken ontving ik tientallen telefoontjes, mailtjes en whatsappjes van velen van u over de situatie in Nepal. Daarom zal ik proberen een indruk te schetsen aan de hand van de berichten die ik dagelijks ontvang.

Nepal in lockdown
Sinds 22 maart is Nepal in lockdown: scholen, winkels, bedrijven, hotels, resorts, restaurants...alles is gesloten. De overheid hanteert een strikt beleid en wie buiten komt riskeert stokslagen of boetes. De meeste toeristen waren op 18 maart het land uit, maar op 19 april is er toch nog een groep achtergebleven toeristen met Qatar Airlines en Nepal Airlines naar diverse bestemmingen gevlogen. 
Voor de vele Nepalese dagloners en arbeidsmigranten die in India werkzaam waren, was het een ware race tegen de klok om op tijd Nepal te bereiken. Soms achter op een truck, maar meestal lopend. Velen zijn dagen onderweg geweest. Helaas kon niet iedereen op tijd de grens over en zitten vele honderden arbeiders vast bij Mauwakhola, tussen Dhading en Chitwan (de grens tussen India en Nepal). Zonder geld, zonder voorzieningen. Ook vanuit Kathmandu keerden dagloners terug naar hun dorpen in de bergen of naar de zuidelijke Terai. Volgens cijfers van de overheid heeft 60% van de bevolking een klein stukje landbouwgrond en zou men daarvan kunnen leven. Maar veel mensen zijn afhankelijk van dagloon. Sinds 22 maart zitten veel gezinnen zonder geld. Volgens de kranten zijn er sinds enkele weken meer roofovervallen en diefstallen, vooral in de Kathmandu Vallei.
Sinds 30 maart besloot de regering om 10% korting te gaan geven op rijst, bloem, linzen, suiker en zout aan de allerarmsten, te verkrijgen op vertoon van een ID kaart die je kunt aanvragen in je woonplaats. De Nepalezen die in het toerisme werkten zijn allemaal hun baan inclusief salaris kwijt. De regering geeft geen compensatie. Geen werk, geen geld!  Wél is vanwege tekorten de prijs van groente, fruit, melk en vlees verdubbeld!
De lockdown in India heeft ook grote gevolgen voor Nepal, die voor 70% afhankelijk is van kook-gas, benzine, medicijnen en voedsel. De regering van India heeft daarom twee van de vijf grensovergangen geopend voor de export van de noodzakelijke goederen naar Nepal. Maar desondanks zijn er tekorten.

Mijn pleegkinderen
Ook mijn pleegkinderen en kleinkinderen die op het moment in Patan en net buiten Bhaktapur  wonen maken moeilijke tijden door.  Anita is met haar zoontje
's nachts door Jogesh, de man van Anima, op de motor uit haar dorp gehaald. Omdat ze, sinds haar man in Korea werkt, slecht behandeld werd door haar schoonfamilie hebben wij besloten om Anita 's nachts te verhuizen. Met een pasje van een bevriende verpleegkundige kon Jogesh op de motor naar het dorp en Anita en haar zoontje in veiligheid brengen. Pleegdochters Anita en Sanghitta, hun kinderen en mijn pleegzoon Samir verblijven samen nabij Bhaktapur. Anima, haar man Jogesh  en hun zoontje verblijven samen met de broer van Jogesh in Patan. Vanwege de veiligheid hebben mijn pleegkinderen er bewust voor gekozen om deze lockdown samen door te brengen.
Boodschappen doen in deze tijd is een ware uitdaging. Op veel plekken in Nepal zijn de winkeltjes en markten die voedsel verkopen maar enkele uren per dag open. Als je eindelijk aan de beurt bent is er vaak maar een beperkte keuze. Met anderhalve meter en vele hongerige mensen is het dan het recht van de sterkste. Supermarkten zoals wij die kennen bestaan niet in Nepal.

Dokter Raj maakt overuren
Dokter Raj in Sauraha maakt tegenwoordig overuren. Met slechts één plastic overal en enkele mondkapjes werkt hij dagelijks in een geprepareerde tent, buiten zijn kliniek. Volgens de overheid waren er op 15 april veertien besmettingen en op 20 april eenendertig besmettingen van Covid-19 in het land. Er schijnt wel de nodige paniek te zijn onder de bevolking, maar volgens de overheid zijn er geen doden te betreuren.

Pakketten zenden met hulpgoederen niet mogelijk
Ik kreeg de vraag gesteld of het mogelijk is om hulpgoederen, kleding of mondkapjes te zenden naar dokter Raj omdat hij een tekort heeft aan werkelijk alles. Luchtvracht van en naar Nepal is voor 90% gestopt.  Zodra dit weer mogelijk is laat ik het weten.

Hoe gaat het met onze studenten en weeskinderen
Sinds 22 maart is ons kantoor in Patan gesloten, alle projecten liggen stil. Zowel de naaicursussen in Patan en Doranghi als de computerlessen in Patan en Debouli. Zodra dit mogelijk is zullen wij alles weer opstarten. Alle studenten die wij gratis onderwijs geven, mogen niet naar school en thuisonderwijs is er in landen als Nepal niet. Wel hebben wij telefonisch contact met de meeste kinderen. De weeskinderen en kinderen die afhankelijk zijn van onze donaties blijven wij natuurlijk gewoon steunen.  Anima boekt elke maand geld naar een aantal van hen zodat ze voedsel kunnen aanschaffen. Wij proberen de kinderen te blijven ondersteunen, zelfs in deze moeilijke tijd. Gelukkig heeft iedereen een mobiele telefoon in Nepal en Anima is dagelijks druk met contact leggen. Zij werkt gewoon vanuit huis.

Nogmaals hartelijk dank voor jullie donaties voor onze nieuwe ambulance
Graag wil ik iedereen die een donatie deed voor onze ambulance bedanken. Fantastisch dat we dit samen hebben kunnen realiseren. In het bijzonder wil ik enkele bedrijven en stichtingen bedanken voor hun grote bijdrage:

Swiro uit Maarssen: gids bij mens en werk
Nippur B.V. uit Oirschot
Werkgroep Boekenbeurs van de Vincentiusvereniging Den Bosch
Stichting Keetaketighar  &  Fysiotherapie Boot & Broers uit Lisse met hun Bike & Hike actie

Vriendelijke groet,
Angelique van Hoof
Stichting Project Nepal

WWW.ANGELNEPAL.NL        WWW.ALLANGELSNEPAL.ORG       Facebook:  All Angels Nepal

Rabobank Deurne:  NL 20 RABO 01139 46 953

A.N.B.I.

 

23 april 2020Hoopvol nieuws van Adriaan van der Velden vanuit Colombia (project COL 1)

 

21 april 2020, Een update van Nica Friends en een nieuwsbrief van La Esperanza Granada (Nicaragua, project NIC 2)

Hierbij de maandelijkse update van Nica Friends en de Nieuwsbrief van La Esperanza Granada, met daarin aandacht voor de educatieve tablets die Een Aarde gesponsord heeft.

 

21 april 2020, Corona in Colombia (project COL 1)

4 Verhalen van Adriaan van der Velden, waarin hij aangeeft wat de Corona Lockdown voor zijn school en omgeving in zijn land Colombia betekent.
Dan leer je meteen de opofferingen, die wij in Nederland moet opbrengen, te relativeren...

 

20 april 2020, De mais staat er goed bij... (enkele foto's vanuit Malawi, project MLW 1)

 

18 april 2020, Een quicknote vanuit Peru (project PE 2)

Buen dia,

Graag willen we jullie laten weten hoe we ervoor staan in Peru.
In de bijlage een 'quicknote'. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust.

Saludos,
Simone Heemskerk
Stichting Por Eso!

www.poreso.org

www.facebook.com/poresoperu

 

12 april 2020, Nieuws uit Malawi (project MLW 1)

Good afternoon, we have  done distribution of books and notebooks etc to all four centres.

Here are pictures of Yapoma and Makeye ccap centres.
They are happy with songs for appreciation.

 

6 april 2020, Pater Alfons Huijsken  stuurde het volgende bericht uit Kameroen (project KA 2)

Trees Stege, contactpersoon binnen Een Aarde voor dit project, ontving onderstaand bericht van Pater Fons Huisken uit Kameroen in Centraal Afrika.

Goed om te weten:
In Kameroen is het politiek onrustig. In het Noord-Westen heerst een regionale gewapende strijd tussen de Franssprekende en Engelssprekende Kameroenezen,
enkele tientallen kilometers van de stad Bafoussam, waar Fons woont. Het heersend gezag van de 87-jarige president brokkelt steeds verder af en nu de geruchten steeds sterker worden, dat de president kortgeleden is overleden, wacht de bevolking angstig af, wat er gaat gebeuren. Veel mensen geloven dat een burgeroorlog aanstaande is. Geen gunstige situatie om het aanstormende coronavirus met succes te bestrijden. Zoals hier zijn er wel voorschriften om het virus te voorkomen, maar die worden in deze totaal andere samenleving niet zo nauw genomen. Bovendien zijn de middelen voor de medische behandeling van het virus sporadisch of helemaal niet aanwezig.
Een en ander heeft ook consequenties voor Sweet Home, het huis waar jonge ex-prostituees opgevangen worden. De daar met veel moeite opgebouwde bronnen van inkomsten drogen in deze situatie langzaam op.

Het is een leven van “OP HOOP VAN ZEGEN” (zo verwoordde Fons het in een telefoontje).

Trees Stege

BERICHT FONS HUIJSKEN

Lieve familieleden en U allen aan wie ik veel te danken heb,

Sinds het corona virus zich over  de wereld verspreid heeft, kabbelt het leven hier voort zoals het water in de Rammelbeek stroomt, maar het rammelt wel.
Je weet niet wat je boven het hoofd hangt.

Mag ik jullie heel hartelijk  danken voor alles wat jullie voor me betekenen.  Ik denk vaak aan velen onder jullie. Het zou zo maar kunnen zijn dat deze crisis heilzaam werkt in onze wereld, verdeeld in twee delen: een kleine groep die zich alles kan veroorloven en de overgrote meerderheid die vaak missen wat levensnoodzakelijk is. Ik maak het iedere dag mee in mijn onmiddellijke omgeving.

Luisterend naar de media, hoor ik grote geleerden steeds meer zeggen dat we heel bescheiden moeten zijn. Het klinkt als mooie muziek in mijn oren. Enkele maanden geleden hoorden we dat geluid nog niet uit deze hoek. Wel gaan de media door met nutteloos nieuws te verspreidden zoals de spelers van FC Barcelona die dertig procent van hun salaris inleveren om hun solidariteit te betuigen met wat er in  de wereld gaande is. Ze zouden zich diep moeten schamen, maar ik geloof dat ze daar niet meer toe in  staat zijn.

Volgens de berichten neemt de besmetting in Kameroen hand over hand toe. Als je hier in Bafoussam denkt dat je besmet bent, moet je naar her centraal ziekenhuis in onze stad, de derde stad in Kameroen. De bloedproef wordt naar de hoofdstad Yaoundé vervoerd en je krijgt de uitslag na drie dagen. Als je besmet bent, word je in quarantaine opgesloten. De meeste mensen proberen deze opsluiting te ontvluchten. De regering is niet in staat leiding te geven in deze noodsituatie. De oppositieleider, die de presidentsverkiezingen ruimschoots heeft gewonnen, is in bescherming genomen door de Amerikaanse ambassade.
Hij riep de president op om de leiding van de strijd tegen het coronavirus in handen te nemen, maar hij heeft er nog niets over gezegd.
Maar het wordt steeds duidelijker dat de president is overleden en achter de schermen proberen de machthebbers en de legerleiding de macht in handen te houden. Sommige mensen zeggen dat we ons op de rand van een burgeroorlog bevinden. Het is jullie nu wel duidelijk dat we onzekere tijden tegemoet gaan in dit stuurloze land.